lördag 19 februari 2011

Snälla faster Elsie

I somras var vi och hälsade på min faster Elsie i hennes stuga i Göringen. När jag var liten var stugan min farmor och farfars. Jag har många minnen därifrån och det var jättekul att åka dit och se allt igen. Det såg självklart inte ut som jag mindes det, men det var fint ändå! Väldigt speciellt. Lämnade Göringen med en hel låda med koppar som Elsie skulle köra iväg till tippen. Gissa om jag blev glad!De grönvita kopparna längst bak är Bavaria. De två med stora blå prickar är från Rörstrand, under står det R8. Vad betyder det? Och vet någon vad den lilla koppen längst fram i mitten heter? Den med blommor och en grön rand. Trodde i min enfald att den kunde heta något med tulpan, men så var det nog inte nej..

UPPDATERAT:
Efter en kommentar ifrån Gila så vet jag nu med säkerhet att koppen heter Tulpan, och är signerad Helmer Ringström. Dekoren gjordes mellan 1972-73. Titta in i Gilas grotta vetja!

I lådan fanns också en mugg och två äggkoppar av märket Flora (längst fram till vänster) som jag tycker är så fina. Jag har två muggar sen tidigare. Ibland står det på tradera och andra ställen att det är design Stig Lindberg, men jag vet inte. Jag frågade min faster om hon visste något om dem, och hon sa att de såldes på Konsum på... ja, sa hon 70-talet? Kommer inte ihåg. Ska fråga henne igen. Någon annan som vet?
En fin kaffepanna från Kockums, två äggkoppar i plast och två röda glaskoppar.


Vilket lyft för picknick-korgen!

8 kommentarer:

Lybtar sa...

Dina Flora äggkoppar är ljuvliga. Älskar dem!!
Jag har också hört att Stig L har designat den serien.

Stellas mamma sa...

Men vad tusan.. hur tar man reda på det? Det vore ju jätteroligt att veta varför han gjorde det i så fall. Har han också designat Flora smörpaketen liksom eller vadå? Spännande forskning... :-)

Gila sa...

Kaffekoppen med Tulpan heter just Tulpan och det är Helmer Ringström som gjort dekoren. Tillverkades 1972-73. Källa: Svenska serviser 1959-75

Stora L sa...

Jag har också en florakopp, hur söt som helst!

Det sägs ofta att det är Stig Lindberg, men det är det inte... Vem som faktiskt gjort dekoren vet jag inte.

Kopparna och äggkopparna hängde mycket riktigt ihop med smöret Flora som förut såldes med samma dekor (och som nu är tillbaka med ny dekor av Lars Wallin).

David sa...

Verkligen härliga de 2 röda glaskopparna!

Moster Mjölgumpa sa...

Jag har också två Florakoppar och äggkoppar. Men jag har fat också till kopparna. De fanns i mitt hem under min uppväxt. Jag frågade mamma var hon fått dem ifrån. Hon var ganska säker på att man antingen beställde dem från Flora-margarinet eller samlade något från paketen och fick dem.

Martina sa...

Oooh så fint! Tänk alla sånna fina grejer som ingen velat ha som faktiskt har slängts!

Apropå toarpskronan, min systers affär finns tyvärr inte kvar, men hon har en del av lagret kvar så säg till om det är nån speciell "klädsel" du är ute efter, hon säger att hon har kvar flera sånna någonstans i röran :)

Anna sa...

Ah, jag har en smörask i Flora-serien... har också sett på Tradera-auktioner att den skulle vara designad av Stig L. Och nu när jag tänker efter så hade vi äggkopparna när jag var liten! Stig L eller inte, så är ju dekoren himla söt.